Археологическата столица на Америка

Куско е място на контраст между местните стилове и съвременния западен свят. Наричат красивото градче на път за Мачу Пикчу „археологическата столица на Америка“. Често се случва посетители, тръгнали към Мачу Пикчу, да се отбият за малко и запленени от красотата на Куско, да останат в града за няколко дни.

cusco1

Първото нещо, което изниква пред погледа на всеки, стигнал до Куско, са крепостните стени на инките – огромни гранитни блокове, иззидани така, че да си паснат перфектно, без необходимост от допълнителни строителни материали и способи. Изкусното проектиране и строителство на инките оцелява дори и пред изпитанието на годините и капризите на времето. И ако испанската колониална архитектура е възстановявана многократно след земетресения и други предизвикателства, то останките от инките свидетелстват за културата и живота на племената непокътнати и до днес.

cusco2 cusco3

Куско се намира на 3360 метра над морското равнище и някои го наричат „пъпа на света“. Градът има дълга и интересна история, която започва от 1200 години преди Христа. Пази спомени от своята експанзия през 15 век, когато империята на инките стига до Чили и Аржентина на юг, а на север включва Еквадор и Колумбия. Краят на този бърз растеж идва внезапно, с нахлуването на испанските конквистадори. Това оставя културен отпечатък върху Куско и древната перуанска история. Именно на испанската инвазия се дължи и контрастът между древната култура, останките от инките и типичните примери за западната архитектура и традиции – катедрални храмове, големи и пищни площади, редица паметници и статуи.

cusco4 cusco7 cusco8 cusco9

При пристигането си в Куско няма как да не усетите чистия разреден планински въздух. Той се дължи на високата надморска височина. Казват, че ви трябват най-малко 3 дни, за да успеете да се насладите на красотата на този град, да видите най-големите забележителности и да усетите вкуса и колорита на местните традиции и култура.

cusco5 cusco6 cusco10 cusco11 cusco12 cusco13 cusco14 cusco15 cusco16 cusco17 cusco18

Снимки: Shashi Bellamkonda
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!