Анхел – най-високият водопад в света

Когато човек застане пред най-високия водопад в света Анхел (Salto Ángel) във Венецуела се чувства наистина много, много малък – водите му се спускат от километър и създават една от най-невероятните гледки в света. За да добиете поне малка представа за каква височина говорим, то нека направим сравнение с най-популярния водопад в света – Ниагарския. Със своите 52 метра той е цели 15 пъти по-нисък от Анхел!

angel-falls


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Водопадът се намира в националния парк „Канайма“ в югоизточна Венецуела, близо до границата с Бразилия и Гвиана. Според легендите местните индианци от племето пемон винаги са знаели за водопада, но избягвали да посещават околностите му, защото вярвали, че са обитавани от зли духове. Наричали го „Kerepakupai merú“ (водопад на най-дълбокото място). Светът обаче научава за величественото чудо на природата едва през XX век благодарение на американския авантюрист Джеймс Крофорд Ейнджъл, на когото е и кръстен водопадът.

През 1933 г. Ейнджъл го открива случайно, прелитайки над него в моноплана си – а всъщност търси залежи от злато. Четири години по-късно пилотът се връща на същото място заедно със съпругата си и още двама приятели. Кацат успешно, но самолетът им засяда, след като колелата му затъват дълбоко в блатистата почва. Така Ейнджъл и спътниците му трябва да вървят пеша 11 дни, докато открият населено място. Вестта за приключението им се разнася и през 1939 г. за първи път водопадът Salto Ángel се появява в официална карта на Венецуела.

Angel-Falls-11

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!