Амулияни - уникални заливи, острови, скали и бистро море

Това е разказ за едно спонтанно пътуване до остров Амулияни, което ще се опитам да предам в различен от протяжния ми стил разказ – само чрез снимки и описание към тях. Да започваме…


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Намираме се незнайно къде в Гърция, на нещо като главен път, по който може да мине само една кола. Спираме в центъра на градче за да попитаме къде е „истинският“ главен път. Все пак бяхме на него, макар и да бе трудно за вярване.

Пристигаме при ферибота на Трипити, откъдето за 15 минути трябва да стигнем до Амулияни. Естествено, не стана толкова бързо – след 15 септември разписанието на ferry-то се променя и вече не е през 15 минути, а през около 2 часа, затова и трябваше да почакаме. Перфектна възможност за един бърз плаж.

Идва и нашият ред да се паркираме на ферибота, но за някои автомобили не остава място. Неприятно…


Остров Амулияни е изключително малък, може да го обиколите с кола буквално за 10-20 минути, че дори и пеша. Веднага откриваме хотела ни – хотел Амулияни, извисил се над скала на юг от пристанището, точно над морето. Препоръчвам ви, ако посещавате острова, да потърсите места в този хотел – нови стаи и бани, изключително приятен персонал, добра за гръцкия стандарт закуска и цени, по-ниски от българските хотели. Но най-важното – местоположението на хотела е оптимално – от балкона ни на втория етаж на хотела се разкрива невероятно гледка към залива и градчето Амулияни, а в далечината се виждат бреговете на Атон.


Анемотрата е типично гръцко заведение с жива музика, което трябва да посетите. Ние не успяхме да чуем музиката, тъй като след 15 септември беше останал персонал само за кухнята, но и това беше достатъчно за едно невероятно прекарване.

Александрос е собственикът на Анемотрата – много забавен грък, разбира английски на прилично ниво, обича джина и узото през лятото, уискито през зимата, бирата за подкрепа – абе знае как да се забавлява. На втората снимка вече сме в бара, който ни препоръча той – получи се перфектен гръцки банкет.

Не знам дали е нужно да обяснявам видеото, само ще кажа, че имахме български представител в лицето на Иван, който нито веднъж не падна, въпреки проблемите с пазенето на равновесие, причинени от допълнително погълнати течности над нормалните за организма количества.


Задължително наемете лодка и се насладете на уникалните заливи, острови, скали и бистро море около Амулияни. Има уникални мини пясъчни плажове, до които може да закотвите лодката и да поплувате, да се попечете и да се надявате на някоя заблудена русалка.

За любителите на екстремните преживявания има и възможност за скокове от скали, и то какви скали! Красота, която просто трябва да бъде видяна и изпитана.


Излишно е да казвам, че гмуркането е най-големият кеф, който гръцките брегове предлагат. Трябват ви маска и шнорхел, ако имате плавници – още по-добре.


Около Амулияни ще се нагледате на причудливи скали и стръмни брегове. Природата си знае работата и създава гледки, които на моменти изглеждат почти сюреалистични. Завиждам на собствениците на тези къщи, сякаш кацнали на най-правилното място. Дано само хората не са сомнамбули 🙂

Тези причудливи форми и красиви брегове са от малките необитаеми островчета в непосредствена близост до Амуилияни – Магарешките острови, както ги наричат местните.
Тези причудливи форми и красиви брегове са от малките необитаеми островчета в непосредствена близост до Амуилияни – Магарешките острови, както ги наричат местните.

За да бъдем точни – те са шест на брой и се намират в югоизточната част на острова. Най-големият остров се нарича Артемида– най-вероятно защото в древността там е имало храм посветен на богинята. По-малките острови са Фрини, Пена, Паламари, Островът на нощта и Диапорти.

Иван се мъчи да си направи подводна снимка.

Градчето Амулияни е изключително малко, но пък и това си има предимствата – спокойно е и бързо стигаш от хотела до кръчмата :)
Градчето Амулияни е изключително малко, но пък и това си има предимствата – спокойно е и бързо стигаш от хотела до кръчмата 🙂

Пристанището – толкова спокойно и чисто, че чак не е за вярване.


Увековечихме почитта си към Анамотрата на плажа Alikes докато правехме последните за лятото слънчеви бани и плацикане в топлата морска вода.

Такситата на острова не са това, което очаквате.
Такситата на острова не са това, което очаквате.

 

Сувенирите – също! Рем все пак не го купи, въпреки че доста време го тества. Нямаше пострадали животни или хора по време на тестовете.
Сувенирите – също! Рем все пак не го купи, въпреки че доста време го тества. Нямаше пострадали животни или хора по време на тестовете.


Довиждане, Гърция, до скоро!

За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.