Аладжа манастир край Варна - природното чудо, превърнато в национална светиня

Историята на Аладжа Манастир „Света Троица“ започва през 11-12 век, когато монаси аскети заселват пещерите край Варна. За да бъдем по-точни комплексът се намира на около 17 километра на север от Варна и на около 2 километра от курорта Златни Пясъци, което прави Аладжа Манастир удобна за туристите дестинация.


Развитието на манастира бележи разцвет през времето на Втората българска държава под влиянието на исихасткото движение, а скалната обител постепенно е изоставена във времената на Турско робство. Тогава и за пръв път (през 1832 от руския археолог Виктор Теплеков) е споменато името „Аладжа“ (от турски „Пъстър“), дадено може би заради още запазените по това време стенописи в Параклиса.
През 1889г Карел Шкорпил изследва пещерите от манастира, а създаденото от него и брат му Варненско археологическо дружество и музей поемат стопанисването на комплекса.

Българския археолог Арх. Инокентий Софийски дава името "Св.Троица" въз основа на едно проучване на стенописите в притвора на параклиса, направено също от братя Шкорпил в края на ХІХ в.
Според някои обаче ортодоксалното име на комплекса не е "Св.Троица", а „Свети Спас“. В края на ХІХ век братя Шкорпил са записали предание, според което името на манастира е "Св.Спас" (от Христос Спасител), а свидетелство за това са и иконографско изображение, свързано с празника „Възнесение Господне“ или Спасовден и записаното от братята сведение, че през 18-19 век селяните от близките села ходели до манастира именно на Спасовден.

[gallery type="rectangular" link="file" ids="5309,5310,5311,5320"]

Аладжа манастир има две равнища, като на първо са манастирска църква, църква за заупокойни молитви, верига от монашески килии, кухня с трапезария и крипта. Второто ниво е разположено в естествена голяма скална ниша, до която най-вероятно се е достигало по дървена стълба от долното ниво, където се е намирала църквата за заупокойни молитви. В края на нишата се е намирал и малък параклис, където и до момента (най-вероятно заради трудния достъп) са съхранени автентичните средновековни стенописи.

В момента за по-лесен достъп за туристите е изградено специално стълбище до варовиковите скали с височина около 40 метра. Тази невероятно красива природна структура се е образувала от утаяването в продължение на милиони години на дъното на Сарматско море, покривало почти цяла югоизточна Европа. Монашеските килии в Аладжа Манастир са били отделени една от друга с дървени прегради, а в скалите има издълбани ниши, в които монасите са държали вещите си и поставяли икони.

[gallery type="rectangular" link="file" ids="5313,5314,5315,5316,5321"]

Братята Карел и Хермин Шкорпил дават наименованието „Катакомбите“ на група пещери, намиращи се западно от манастира, тъй като това най-вероятно са били отшелнически килии и гробници на монаси, най-вероятно изоставени през 17-18 век.
Изключително интересен е музеят, който се намира вляво от входа на комплекса и в който можете да видите икони, възстановка на манастира и „Катакомбите“, мозайки и да прочетете повече за историята на духовния комплекс.

 

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!