Акаба - бижуто на Червено море

Ако ви привлича Изтока и източната култура, със сигурност сте чували за Акаба. Разположен в северната част на Червено море, той е единственият крайбрежен град в Йордания, най-големият и най-гъсто населеният в залива Акаба. Стратегическото местоположение на града между Азия и Африка го прави важно пристанище в продължение на хиляди години. Близостта на Акаба до известните туристически забележителности – Вади Рум и Петра, утвърждава мястото му на световната карта и го превръща в основна туристическа дестинация в Йордания. През Акаба минават туристическите и поклонническите маршрути от Египет, Арабия и от север. Днес Акаба е едновременно оживен курортен град и туристически център, който предлага на посетителите си забележителни пейзажи, прекрасен залив и хилядолетна история.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Акаба е чудесно място за плаж и гмуркане в Червено море. Със своите топли води, кристална чистота и цветни коралови рифове, Акаба предлага всичко онова, с което е известно гмуркането в Червено море. Около Акаба морското дъно е станало дом на необичайни останки, най-известният от които е 75-метровият товарен кораб, потънал през 80-те години на миналия век. Ако сте истински фен на гмуркането, то задължително трябва да разгледате местата около Острова на Фараона, известен със забележителните коралови рифове и подводната планина.

Само на час и половина път на север от Акаба се намира едно от най-емблематичните чудеса на света – древният град Петра – най-ценното съкровище на Йордания. Ако пък предпочитате безкрайните пустинни пейзажи и скални образувания, то пустинята Вади Рум е още по-близо. Неземният пейзаж на Вади Рум е послужил като снимачна площадка за редица холивудски филми, най-известните от които са носителят на 7 награди Оскар “Лорънс Арабски”, “Червената планета”, “Последните дни на Марс”, “Трансформърс: Отмъщението”, “Марсианецът” и др.

Само на няколко минути път пеша от крайбрежната ивица, се намира старият град на Акаба, предлагащ опияняваща доза от старата Арабия. В сърцето му е разположен пазарът – лабиринт от покрити сергии, занаятчийски магазини и традиционни кафенета. Тук ще откриете и рушащите се останки от замъка Мамлук от 14-ти век, който е отворен за посещения, както и Археологическия музей на Акаба, помещаващ артефакти, датирани около 4000 г. пр. Хр.

Разположена на кръстопътя на Леванта, приливите и отливите на различните култури в Йордания могат да се забележат не само в архитектурното наследство, а и в интересната кухня. Тя е вкусна и разнообразна, странна смесица между бедуински вкусове и местни варианти на най-типичните ястия за региона. Отново в старият град на Акаба ще намерите безброй малки ресторантчета, които крият невероятни кулинарни съкровища! Задължително трябва да опитате мансафа, хумуса, местния кебап, баклава и специалитета саядие, който се приготвя от прясно уловена риба, приготвена в сос от карамелизиран лук, подправки, ядки и билки.

Интересен факт за Акаба, е че през 1998 г. при разкопки археолозите се натъкват на останки от църква, които датират от края на 3-ти век. Това означава, че тази църква е била построена преди църквата Рождество Христово във Витлеем, и я прави най-старият християнски храм, открит досега. Невероятно, нали?

Обиколката ни из Акаба приключва засега, защото се отправяме на север към пустинята Вади Рум и вълнуващите бедуински приключения, които ни очакват там.

До скоро, Пътешественици!

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!