Аз, Книгата! Или Необикновеният разказ на едно пътуващо произведение

„Да си пътуваща книга сигурно е едно от най-невероятните неща, които могат да ви се случат. Аз съм истинска щастливка. Все още не съм обиколила света, но ми е в списъка. Била съм в Дубай, Тайланд, на Малдивите, в Тунис, в Бразилия и Кабо Верде… Била съм къде ли не. Страниците ми носят отпечатъка от всяко едно пътешествие – намачкани и леко влажни, със ситен бял пясък по тях и дъх на океан… Само с едно докосване мога да ви пренеса на най-екзотичното местенце по света.

Но Малдивите са ми любими! С дивите си кокосови палми и пясък, по-ситен от пудра захар, който още не мога да изтръскам от кориците си, те ме плениха и част от мен завинаги ще остане там…

Препоръчвам ви да отседнете в някой от стотиците ризорти, а не на остров с местно население. Дълбоката мюсюлманска религия там може да ви дойде в повече, а и на свободното плажуване не се гледа с добри очи. За сметка на това, в курортите ще се радвате на цял един остров само за вас и хотела, който сте избрали.

Гмуркането е задължително. Цветните спиращи дъха корали с обикалящата ги фауна никога няма да могат да се изтрият от страниците ми. Още пазя пръски от тюркоазените 30-градусови топли води по тях. А залезите… За тях може само моят създател да говори, благодарение на своето дар слово. Не всеки може да опише с думи пурпурния цвят на падащото зад океана слънце…

Картините много напомнят на тези в Дубай. Но там е още по-горещо! 40-градусовите жеги едва не разтопиха мастилените ми букви – и от тях имам спомени по себе си. Космополитният характер на Емирствата доста ги отличава от екзотичните острови. Тук всичко е лукс, блясък, всичко е топ – най-високата сграда в света, най-големият мол, най-луксозният хотел, най-големият изкуствен архипелаг и пр., и пр. За мен тази дестинация е сред задължителните места, които всеки трябва да посети. Апропо, моята приятелка, книгата „1000 места, които е добре да видите, преди да умрете“, ще ви предложи още доста варианти.

Като съвкупност от изживявания между космополитния град и екзотиката бих посочила определено Рио Де Жанейро. С райските си плажове, красиви сгради и тропически климат, тази дестинация намери специално място из моите страници. Мога да ви разказвам с часове за Захарната глава, за статуята на Кристо, за малките необитаеми острови и любимата ми лагуна Гунга. А ако искате да узнаете повече за топлината на бразилците и тяхната вяра в духовното, горещо ви препоръчвам заглавието на една моя позната „Мигове под южния кръст“ – пленителна книга за несломимия човешки дух.

Може би най-вълнуващо като приключение обаче в съдържанието ми си остава далечният Тайланд. Нищо не може да се сравни с тежкия влажен въздух, носещ леки нотки на чеснов сос и къри, който се усеща из курортните градчета. За търсачите на силни емоции, веселие и щур нощен живот ще препоръчам Пукет, а тези, които искат да се отдадат на релакс и да вникнат в азиатската култура, трябва да изберат уникалния Ко Самуй.

Незабравими са и екскурзиите в Тайланд… Страниците ми трепеха от вълнение, когато се качихме на величествените слонове, но нищо не може да опише заливащия те адреналин, когато погалиш тигър по коремчето в парка Чианг Май.

Мога да ви разказвам още толкова много за своите пътешествия, но далеч по-завладяващо ще бъде сами да прочетете за тях. А още по-разтърсващо – да ги посетите като мен, пожела си прашната книга, която вече 10 години, откакто е купена, стои на етажерката. Тя никога не бе излизала от този дом. Също както собственика си, който бе неизлечимо болен…

„Нямам търпение скоро отново да поема напът. Към мечтите, към залезите, към живота…

 

Завинаги Ваша,

Книгата“

За Пътешественик
Avatar
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.