Абу Даби – Оазисът от бъдещето

Абу Даби е най-голямото от 7-те емирства, които образуват Обединените арабски емирства (ОАЕ). В буквален превод името му означава “Баща на газелата”.

Същото име носи и столицата на емирството (и на ОАЕ), която придобива важност след откриването на нефтени залежи през 60-те години на миналия век и се разраства с много бързи темпове, като днес населението й наброява около 1 милион души.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

cityscape-637989_1280

Емирство Абу Даби може да се похвали с дълга плажна ивица – Южният залив се простира от Катарския полуостров до границата с емирство Дубай. Преди години в залива е бил силно развит ловът на бисери, но след като тази индустрия запада, откриването на петрола съживява икономиката на емирството.

Абу Даби е мечтана туристическа дестинация за всеки почитател на пищния лукс. Най-невероятните постижения на съвременната архитектура са струпани на едно място. И въпреки че често остава в сянката на прословутия си съсед Дубай, Абу Даби има не по-малко неща, с които може да се похвали. Широките булеварди, безкрайните небостъргачи, грандиозните лъскави постройки и белите плажове те пренасят в бъдещето, където всичко изглежда възможно. Понякога дори цялата тази картина, на която ставаш свидетел, изглежда някак нереална. Усещането, че си попаднал на друга планета, е съвсем истинско, когато се разхождаш по крайбрежния булевард и от едната страна се наслаждаваш на спокойствието на морската шир, а от другата страна е тази бляскава джунгла, която заслепява с милионите си светини.


Но въпреки ултрамодерния си облик, Абу Даби разполага и с няколко паметника на културата, които привличат интереса на туристите. Безспорно най-величественият от тях е джамията Шейх Зайед. Тя е най-големият мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства и е на 8-мо място в целия свят. Известна е още и като “Голямата джамия”.

abu-dhabi-600875_1280

Джамията привлича туристи от цял свят, като желаещите да я посетят могат да се разходят из нея, единствено ако са облечени подходящо – оскъдните дрехи са строго забранени, като за стриктното спазване на правилата следят мъже, облечени в черно. Снимането вътре също не е разрешено. Величествената бяла постройка с 82 купола в монголски стил е дом на най-големия ръчно тъкан килим в света, намиращ се в молитвената зала, който може да побере 7 000 поклонника. Строежът й започва през 1996 г. и продължава и до днес, като в нея е погребан шейх Зайед.

mosque-615415_1280

mosque-490399_1920

Ако имате удоволствието да посетите Абу Даби, ще можете да се докоснете и до чара на пустинята, като отидете на сафари с джипове или пък пояздите камила. Много популярна дестинация е оазисът Ал Аин. 11-километровата плажна ивица пък е мечтано място за тези, които предпочитат по цял ден да се излежават на плажа. Плиткият залив с кристална вода е идеалният избор да се разхладите, тъй като температурите през деня понякога достигат почти 40 градуса.

DSC01465

Абу Даби

През последните години Абу Даби доби статут на световен спортен център – там се провеждат турнири по тенис и голф, както и автомобилни състезания от веригата Гран При, а несъмнено една от най-големите атракции е “Ферари Уърлд”. Вътре има всевъзможни автомобилни атракции, като най-голям интерес за посетителите представлява най-бързото увеселително влакче в света, което развива скорост от 240 км в час. В близост е и пистата от Формула 1.

ferrari-world2

Ако Абу Даби присъства в списъка на местата, които мислите да посетите в скоро време, то ще бъде най-добре да го направите или в периода март-май или септември-октомври. През лятото жегата е нетърпима на открито, а през зимните месеци температурите са около 20 градуса, което няма да ви даде възможност да се насладите на плажовете.

Едно е сигурно – Абу Даби се разраства с умопомрачителна скорост и с всеки изминал ден става все по-интересен за хората от цял свят.

IMG_1692

sunset-267187_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!